Omgång 85 Juli 2017


Antal poäng: 107712
Antal Zoner tagna: 635 varav 206 unika
Antal badzoner: 3st Vombsjön, Stensjön och Härlandazonen (Ormögat räknas inte)
Antal unika kommuner för omgången: 33st
Nya Medaljer: Inga nya medaljer men Level upp till Turf Guardian (42)
Ovan: Vid turfzon Nöbbelöv norr om Lund ägde ett av Sveriges blodigaste fältslag rum mellan Danskarna och Svenskarna.

Juliomgången tog mig till många vackra platser, det var också månaden jag hade större delen av semestern.
Det var en blygsam omgångstart med övertid på jobbet men helgen efter så hade jag äntligen tid att vara nr.3 på Hisingens andra positioneringszon; HisingenNord. Jag hoppade av bussen i Kungälv och gick över bron, svängde ner till kohagen, jag råkade riva upp benet på taggtråd som låg och skräpade, men fortsatte över en trägrind bort mot sumpmarken. Stövlar är A och O för att inte bli blöt men det räcker gott och väl. Utsikten från zonen är vacker över till Kungälv och Nordre älv rinnandes bredvid. Jag passade även på att ta några nya zoner i Kungälv, varav en jag fattade tycke för; NordreNatur. Fin natur och vy över kulturlandskapet.
HisingenNord mellan buskagen och Nordre alv. Hisingens nordligaste punkt.

Turfzon NordreNatur i Stubberöd naturreservat mellan Kungälv och Ytterby. Relativt ny zon som kom i våras.

På Söndagen var det den första av två Slottskogsfika och vi hade bra väder. Tynnered hade lovat oss en överaskning och att inte komma hungriga. En stund efter kl 13 dök  Tynnered och en ny turfare; MPLL upp med en skåpbil och bar ut ett stort militärkök och lagade guulaschsoppa till ett helt turfkompani. En riktigt trevlig dag och Zonmakaren verkade ha sparat på potten till detta tillfälle då det dök upp nya zoner i Slottsskogen varav en vid Pingvinerna och passande namnet Pingvinplask.
Jag tog mig sedan till Västra Frölunda där jag tog några unika, varav Välen som favorit med högslandskor och vacker vy Näsetviken.Turfzon: Välen. Enligt andra turfare låg zonen inne i hagen förr men nu ligger den vid ett utsiktstorn så man slipper gå in i deras revir.

Turfzon Seedcross, även detta en lokal unik i Västra Frölunda. Fasadmålning efter fjolårets Streetartfestival i Göteborg. Mer målningar i miljonprogrammen anser jag.


På min första semestervecka så blev det lite turistturfing i Skåne och jag kunde även knipa Vombsjön som nästsista utförda klassikerzon i kategorin äventyr. Det var kallt i vattnet och höga vågar. Zonen ligger dessutom långt ut, men jag grejade det!

Vombsjön, klassikerzon i Sjöbo kommun. Här tas även dricksvattnet upp för att släcka törsten hos invånarna i Länshuvudstaden Malmö bland annat.Jag beökte även Skarhultsslott och kyrka, Hallamölla kvarn, (Skånes högsta vattenfall) och Karl den 16e stenar som jag var först på och fick skriva en issue på då den av misstag hade blivit en träskzon. Jag besökte även Önneköp och kannibalmuseumet påvägen som tyvärr va stängt. Jag idkar på zon där och hoppas det kommer i framtiden. Arnold som har museumet ringde senare upp mig och sa att han var på frukostmöte i Simrishamn och beklagade sig att han inte var hemma så vi kunde gå på rundtur på hans kanibalmuseum. Fotnot. Från och med 2017-08-11 har Kanibalmuseumet fått en egen zon! Hurra!

Cuthultcastle
Cuthult Church

Turfzonen Forsemölla, Skånes högsta vattenfall. (I flera etapper) 23 min totalt vid en gammal kulturmärkt kvarn i närheten av Rörum.

Karl den 16e stenar.
Turfzonen Högremakter i närheten av stenarna och ett trevligt kulturcafé längs vägen mot Österlen.

Påvägen hem intogs också Laholms slottsruin som har en mycket spännande historia.Det blev även en tur till Skagen över dagen och jag fick ta Dentilendede kirke som unik, som var den första zon jag fick godkänd som jag föreslagit i appen. Ett riktigt fint utflyktsmål i skuggan av grenen som kommer högst upp på to do list där.

Den Tilsendede kirke som förr inte sågs efter vars bottenplan var begraven av Nordjyllands sanddynor.Jag passade på att plocka lite unika zoner i Delsjöområdet då det under året kommit en del nya, jag tog även den ökända zonen Ormögat (kom i Juni) som ligger i en liten tjärn med kärr runt om. Blöt om gympadojorna tog jag mig fram tll tjärnkanten, bytte om och hoppade i. ca 5 m ut hörde jag zone taken och jag blev glad att ha fixat den. Den var inte så jobbig som jag inbillat mig, men såklart, blöt blev man både innan och under tagningen. Det var även svajig mottagning med Tele2 därute ska tilläggas. Efter jag tagit den tog jag mig upp till närbelägna zonen Getryggen. Wow va vackert!, Jag undrar om det inte var första gången jag promenerat där uppe, men vilken vy uppe på berget och naturupplevelse, påvägen dit såg jag flera rådjur springandes över sluttningarna.

Turfzon Svedsmossen

Ormögat
Getryggen
På Onsdagen veckan efter så bar det iväg till UK. Jag hade bara köpt en enkelbiljett till Gatwick och 2 nätter på hotell i Brighton. Jag hade inga planer eller riktlinjer alls på hur långt jag skulle komma med explorern, hade ju London och East England sedan tidigare. Att jag övehuvudtaget hade 2 nätter i en region skulle ju dra ut mycket på chanserna till att komma närmare medaljen. Med Facit i handet lyckades jag ta mig till 9 regioner och med det 2 jag var i innan så har jag nu bara Nordirland kvar. 12 nätter och 13 heldagar lyckades jag uppleva oerhört mycket, och mitt motto var att inte stressa mig igenom en region, upplev nåt fantastsikt i varje region du kommer till intalade jag mig själv.
I Nottingham fick jag besök av Parkman och Ninetail som under 4 veckor bodde i London. Dessa två turfare är från Umeå och Parkman lyckades under Juliomgången vinna UK och fick Countrymedalj och en egen zon som är belägen i Greenpark vid Bucking ham palace, ett minnesmonument över de Kanandensare som stred i 2avärldskriget om jag inte minns fel.
Mycket trevligt var det att träffa Parkman och Ninettail och vi käkade lunch på Enhglands äldsta pub, turfare och gick rundtur på Nottingham slott och på en Grottrundtur då det finns mängder av grottsystem under staden då det är sandsten som stan är byggd på.


Jag kommer nedan visa bilder från fina zoner från UK som verkligen är värda besök.

UK resan var ett stort turfäventyr i sig så detta kommer jag skriva om mer i ett annat blogginlägg, antagligen när jag besökt sista regionen för UK Explorer.

Jag kunde innan omgångsstarten tillräkna mig 114z (jag har greed 100) men vackra utflyktsmål värdesattes mer än att komma upp i 150 i greed.


Turfzon Sevensisters


Turfzon: BelletoutTurfzon och Världsarvet: CityofBathTurfzon: CliftonView

Turfzon: BristolMarina


Turfzon: Warwick Castle


Turfzon: Citycouncil i Nottingham


Turfzon: YorkMinister
Turfzon: RosemaryThyme i Scarborough


Turzon: Thesage i Newcastle upon Tyne

Turfzon: Burns. (Skotska Nationalpoeten Robert Burns viloplats i Dumfries i södra Skottland) . Auld lange syne.

Turfzon: Kendal Outlook. På andra sidan finns zonen Kendalcastle som är en gammal borgruin.

Turfzon: Llanddudno i Wales.