Gråen, Landskrona 

9 april 2017

Vi vaknade pigga, glada och äventyrslystna på hotellet i Malmö. Gårdagen hade bjudit på många vackra platser i Skåne och turföl med biljard på TXL ställe i stan som avslutning. Idag fortsatte det skånska äventyret för oss 3 Göteborgare (JKJE,  Mani och Wsnurr) som deltar i Turfs häftigaste tävling, arrangerat av Turf Skånes förening. 

 


Vi satte kurs mot Landskrona och den nästsista ön i kategorin Skånsk ökunskap, Gråen.  Solen värmde när vi lämnade Malmö men under den korta färden norrut började det bli molnigt och bli blåsigt i höjd med Lomma. Till Gråen går ingen kollektivtrafik och man måste ordna med eget flytetyg för att nå ön. Vi hade lånat Happy F (Turf. Lundkvist)  uppblåsbara kanot och hoppades att den skulle hjälpa oss över farleden från Landskrona hamn. 

 

Vi kom fram till hamnen och rekade ett bra ställe att kunna sjösätta den,  man får se upp för Venfärjan som trafikerar där man ska över. Vi kunde se att vattnet rörde sig mycket och att det blåste,  vi var inte så kaxiga och tänkte att det här blir en svår nöt att knäcka. Vi satt i minibussen och funderade ett ögonblick eller tio hur vi skulle fixa zonen. Vi fick se att det ändå var lite småbåtstrafik och förhoppningen tändes att vi kunde lifta dit.  Vi tog ett par zoner och gick mot småbåtshamnen lite längre bort. Vi frågade 2 par som kom in från Gråen om de kunde tänka sig att köra ut oss till zonen för en peng men de hade bråttom iväg. Tillslut kom en kvinna dit som skulle ut till sitt hus, vi frågade och hon erbjöd oss både zon,  kaffe,  guidad tur och transport tillbaka.  Hon tyckte det bara var roligt. Vilken tur. 

 


 


 


Vi hoppade på och började åka över farleden,  ca 200 m,  vi blev påhejade av Smålandsturfare som var på besök,  Miss Li,  Woodstock och krocketkungen och någon till vinkade till oss från kajen. Kul!  Vi lade till vid våran värdinnas hus och gick vallen längs med bryggorna till zonen. Vi fick va försiktiga då vallen på sina ställen inte var helt bra och det hade börjat lossna sten. Vi blev guidade runt på Gråen som både inhyser kolonistugeområde,  fågelreservat,  vindkraftpark och bortom vassängen syntes en gammal försvarsbefästning som börjades byggas på 1700 talet men där byggnationen avbröts. Gråen är sedan 1978 förbunden med Gipsön som är gjort av gips från handelsgödsel. Gipsen är förorenat av olika metaller men man har lagt ut bland annat biomassa för att öka faunan på den konstgjorda ön. 

 


Vi gick även lite på fri hand innan vi avslutade med en kopp kaffe hemma hos värdinnan och fick en pratstund. Vi glömde att presentera varandra,  så vi vet inte vad denna snälla och gästvänliga Gråenbo heter. Tack så mycket att du hjälpte oss att fixa klassikerzonen om du läser den här bloggen. 

 


Nöjda och glada tog vi oss tillbaka till Fastlandet och minibussen i Landskrona hamn och fortsatte upp till de tre sista klassikerzonerna för dagen i Kullaberg.