Magleröd, Skånes högsta punkt


Vi tog oss efter strapatserna vid Hellbridge vidare till nästa stopp; och nästsista positioneringszonen; högsta punkten.

Det är omtvistat vilken som är den egentliga högsta punkten, Höljehall eller Magleröd, men den föll på Magleröd med obetydlig skillnad.

Vi parkerad på en liten infart bredvid ett hus mitt ute på vischan. Vi fick gena genom en hage, ta oss förbi en inhägnad  och ta till vänster ut till ett skogsparti. Vi tilldrogs uppmärksamhet från de boende men tillskillnad mot Hellbridge verkar det vara lite mer vanligt med turister som vill beskåda denna högsta punkt som inte har någon utsikt över huvudtaget.

Det var väldigt taggigt från Björnbärsbuskarna och taggarna trängde igenom jeansen så jag utbrast AJ!. Det var bara att gå på. Till sist nådde vi fram till zonen som var väl utmarkerat med en skylt med höjdnivå. Bredvid låg en stenbumling, kanske höjden på den var medräknad för att slå Höljehall i höjdskillnad?

Tillbaka till minibussen hittade vi en mycket enklare väg än var vi kom ifrån.

 


 

 
Hjortsprånget


Nästa zon att avverka var Hjortsprånget i Söderåsens naturpark. Vi parkerade, tog Söderåsens zon som var markerad som naturpark, våran 3dje i Skånska Klassikern. Hjortsprånget var bra skyltat och det var väldigt mycket uppför. Väl uppe pekade en skylt höger och vi var framme. Zonen låg ute vid kanten på en brant med en smal väg ut. Vi hade hört att det skulle vara svårt att göra en crowdy med 3 turfare där, men det var inga problem, på båda sidor stupade det ner. Vyn var något helt fantastisk. Som smalast gissar jag på 1 meter påväg ut till zonen. Hjortsprånget fick sitt namn då man förr förde hjortarna ut för stupet. Söderåsens nationalpark återkommer jag gärna till igen. Vilken häftig natur som finns i Skåne. Inte bara platt och åkermark.

 


 


 


Jällabjär

Sedan satte vi nästa  zon i sikte vilken va äventyrszonen Jällabjär i Rörstånga där även Skåneleden går igenom. Det tar ca 20 min att promenera till zonen från parkeringen och vi passerade fälads och hagmarker som sägs vara de vackraste i bygden. Jällabjär är en av Skånes bäst bevarade Vulkanberg.