2017-04-14 till 2017-04-17 

Schweiz 

Jag passade på att ta mig till en ny Turfregion under Påsk ledigheten, närmare bestämt nr. 48 i ordningen.Flyget gick till Zürich, en stad med lite fler zoner än en vanlig Europeisk stad utanför turfländerna; UK, NL och Norden.

  Första stoppet blev Zürich tågstation med en pampig ingång. Solen värmde med sina 17 grader. Zonen låg med en del under en av perrongernas tak och det uppstod lite GPS problem så jag fick gå in och ut ur zonen tills jag lyckades ta den.

  


Jag fortsatte ner för Lintheschergasse till en liten park Pestalozzi som låg intill Bahnhofstrasse. huvudgatan från centralstationen kantat av exklusiva butiker.

Jag vek sedan av till vänster till floden Limmet som rinner genom Zürich. Här var det fantastiskt vackert och man kunde se de typiska Schweiziska prydfulla husen, Fraumunster  kirche, St Peter med sitt prydfulla ur och på andra sidan Grossmunster. Nästa zontagning var Rathausbrucke vid rådhuset som var bred och kändes inte riktigt som en typsikt bro. Här har man fin utsikt ner mot den avlånga Zurichsjön.

 


Därefter var det dags att ta sig upp för en trappa till självaste Grossmunster; kyrka och en av landmärkena i Zürich byggd på 11-1200 talet.

 


Zonen därefter var Limmat Pier som ligger vacker nere vid sjön, här går många färjeturer samt så kan man ägna sig åt vattensporter såsom paddling med kajak.

 


Jag promenerade norrut till zonen Paradeplatz, den mest exklusivaste platsen som är känd för att vara torget där de Schweiziska bankerna ligger och sammanfattar det ekonomiska välstånd som Schweiz är synonym med idag, men på 1700 talet var det däremot känt som boskapsmarknad under namnet Säumärt (Grismarknaden).

Jag tog sedan zonen Botagarden i Botaniskaträdgården men här var det dock för tidigt för att se blommor i full blom. Ytterligare en röd zon målades om till grön efter en trevlig långfredag på en tikibar med Hawaii tema och dansuppvisning. Tack vare den sista zonen på en bro hörde jag musik strömma från en industrilokal på andra sidan,  så jag gick det och det visade sig vara ett Oi punkband från Philadelphia. Trevligt avslut på en första dag i Schweiz. 

Luzern 

 


 

 


Dagen därpå tog jag mig till Luzern, nästa anhalt på min resa, här ligger den vackra Kapellbron under tak. med ett torn bredvid, det såkallde Wasserturm som sticker upp från floden Reuss som rinner igenom och ut i sjön Nidwalden.

Kapellbron är en gångbro med trätak, äldsta i Europa i den kategorin och går diagonalt över Reuss och inte rakt som är mer normalt. Tornet bredvid har förr använts som fängelse och tortyrkammare.

I Kapellbrucke kan man se många målningar som hänger från taket, dessa är gjorda på 1700 talet och skildrar Luzerns historia ur ett katolskt perspektiv.

 

Jag tog mig sedan ner till Interlaken, en mycket vacker stad i foten av Alpregionen Jungfraujoch. Tanken var att försöka ta mig upp till toppen och ta zonen vid väderstationen med turistbenämningen: Top of Europe vilket är missvisande då Mont blanc är mycket högre, men Jungfraujochzonen är  så högt man kommer utan att använda klätterutrustning,  Här ligger Europas högst belägna tågstation på  3 454 meter. Jag köpte ett tågpass för en dag och besökte några alpbyar påvägen till nästsista hållplatsen innan toppen; Kleiner Scheidegg. Här var det snöstorm och snödimmigt. Tåget gick sakta uppför de höga brantarna dit och jag kunde tydligt se hur regndropparna förvandlades till snöflingor ju högre jag kom. Jag kollade live kameran på skärmen inne i tågstationen och kunde se att det var noll utsikt uppe vid zonen. Priset att åka upp den sista biten är 1200kr och alltså inte att tänka på nu. Vid Klarsikt är detta något helt fantastiskt men tyvärr inte idag. Jag var ändå mycket nöjd med mitt besök i regionen till byar som Lauterbrunnen, Grindelwald och Wengen, jag fick även uppleva snöstorm på Kleiner Scheidegg där jag köpte en värmande Gluewine till toner av säsongens sista after ski musik. 


 


 

 

 


 


När jag kom tillbaka till Interlaken efter 5-6 timmar hoppade jag över zonen isterwald p.g.a tidsbrist och hoppade istället på tåget till Bern och zonen med samma namn,  Schweiz huvudstad är ju ett världsarv i sig . Tåget åkte förbi vackra Thunsjön och alpvattnet gav sjön en nästintill turkos färg.

 

 

 

Vy från zonen.  

Bern är en jättemysig liten huvudstad och man förstår varför den är ett världsarv.  Zonen ligger vid katedralen och med utsikt över gamla stan. Man kan även åka upp med linbana till kullen Gurten och se staden och landskapet och alperna i horisonten. Gurten är populärt för mtb cyklister.